Brandbeveiliging
Als gebruiker van een gebouw bent u verantwoordelijk voor de brandveiligheid van het pand. Natuurlijk wilt u dat bij brand iedereen snel in veiligheid is, dat de schade beperkt blijft en dat u de bedrijfsvoering weer snel op kunt pakken. Daarom laat u een gecertificeerde brandbeveiligingsinstallatie aanleggen en regelmatig onderhouden. Bedrijven die u hiervoor kunt inschakelen, vindt u op veiligondernemenbeginthier.nl/vakman.
Om er zeker van te zijn dat de brandbeveiliging aan de gestelde eisen blijft voldoen, is het verstandig om periodiek een inspectie te laten uitvoeren. In sommige situaties is inspectie zelfs verplicht door het Bouwbesluit. In onderstaand filmpje leert u in 2 minuten wat inspectie inhoudt.
Hoe kan ik mij beveiligen tegen brand?
Er zijn diverse manieren om uzelf, uw personeel en uw pand te beveiligen tegen brand. Zo kunt u kiezen voor onderstaande maatregelen voor brandbeveiliging. U wilt er zeker van zijn dat een brandbeveiligingsinstallatie werkt op het moment dat het nodig is. Daarom is het belangrijk om deze goed te beheren en tijdig onderhoud uit te laten voeren. U ontvangt dan per installatie een (onderhouds-)certificaat. Ook hoort er periodiek een inspectie plaats te vinden.
Maatregelen voor brandbeveiliging | Doel | Aanleg en onderhoud | Inspectie |
---|---|---|---|
Blusmiddelen (brandslanghaspel, poederblusser) | Een brand gemakkelijk en snel zelf kunnen blussen | Vind een gekwalificeerde bedrijf voor onderhoud blusmiddelen | |
Brandmeldinstallaties | Meldt zo snel mogelijk waar er in het gebouw brand is. Het stuurt andere brandbeveiligingsinstallaties aan, zoals ontruimingsalarmsystemen. | Vind een gekwalificeerd bedrijf voor aanleg of onderhoud | Vind bevoegde inspectie-instellingen |
Rookbeheersingsinstallaties | Signaleert en voorkomt rookgasverspreiding. De installaties voeren bij brand de rook en warmte naar buiten af. Ze worden toegepast in trappenhuizen (overdrukinstallaties), grote brandcompartimenten (stationshal, overdekt winkelstraat), tunnels en parkeergarages. | Vind bevoegde inspectie-instellingen | |
Ontruimingsalarminstallaties | Bij brand, bomalarm of andere calamiteiten en snelle en ordelijke ontruiming van een (deel van een) gebouw. De ontruimingsalarminstallatie is in veel gevallen gekoppeld aan brandmeldinstallaties. | Vind een gekwalificeerd bedrijf voor aanleg of onderhoud | Vind bevoegde inspectie-instellingen |
Sprinklerinstallaties | Een sprinklerinstallatie bestrijdt een brand geheeld automatisch, snel en effectief. Het zorgt dat de brand beperkt blijft, en daardoor ook de schade. | Vind een gekwalificeerd bedrijf voor aanleg of onderhoud | Vind bevoegde inspectie-instellingen |
Hoe gaat een inspectie in zijn werk?
U wilt toch ook dat uw brandbeveiliging in orde is? Daarom is het noodzakelijk om periodiek een inspectie uit te laten voeren. Bent u benieuwd hoe een inspectie in zijn werk gaat en wat u kunt doen om het proces goed te laten verlopen? Bekijk dan onderstaand filmpje.
Een inspectie kunt u aanvragen bij een van de bevoegde inspectie-instellingen.
Is inspectie verplicht?
Inspectie van de brandbeveiliging is soms wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld bij een aantal gebruiksfuncties volgens het Bouwbesluit 2012. Het kan ook verplicht zijn op grond van milieuregelgeving, PGS 15 (opslag gevaarlijke stoffen) of het Vuurwerkbesluit.
Het CCV adviseert in alle gevallen inspectie uit te laten voeren. Op deze manier weet u zeker dat de brandbeveiligingsmaatregelen aan de gestelde eisen voor uw situatie blijven voldoen.
Hoe moet ik adequaat onderhoud uitvoeren aan mijn blusmiddelen?
Blusmiddelen zijn veiligheidsproducten waarvan u hoopt dat u ze nooit nodig heeft. Maar als u ze nodig heeft, moeten ze het natuurlijk wel doen. Preventief onderhoud aan blusmiddelen is dan ook van groot belang. Tijdens het onderhoud worden diverse essentiële zaken nagelopen en zo nodig gerepareerd of preventief vervangen.
Welke blusmiddelen zijn er?
- Draagbare blusmiddelen: verplaatsbare blustoestellen met een maximaal gewicht van 20 kilogram.
- Verrijdbare blusmiddelen: verplaatsbare blustoestellen met een gewicht groter dan 20 kilogram die op een verrijdbare bluskar staan.
- Brandslanghaspels: een 20 tot 30 meter lange brandslang op een haspel die is aangesloten op de waterleiding.
- Droge blusleiding: een aansluiting die in het pand zit en waar de brandweer de slang op aansluit en waardoor het water op de juiste verdieping terechtkomt.
Vakman
In het Bouwbesluit staat dat u verplicht bent onderhoud uit te laten voeren. Het CCV adviseert om dit te laten doen door vakbekwame bedrijven.
Is een onderhoudscertificaat hetzelfde als een inspectiecertificaat?
Nee, een onderhoudscertificaat is niet hetzelfde als een inspectiecertificaat. Wij leggen hieronder graag het verschil uit.
Productcertificaat (aanleg of onderhoud)
Productcertificatie zorgt ervoor dat onderhoudsbedrijven voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Zij worden namelijk gecontroleerd door certificatie-instellingen. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat productcertificatie precies inhoudt.
Inspectie
Een inspecteur controleert (het liefst) periodiek of de brandbeveiliging in uw situatie blijft voldoen aan de eisen. Want wanneer de situatie verandert door verbouwing of herinrichting, dan kan het zijn dat de brandbeveiliging niet meer voldoet. Onderstaand filmpje laat zien wat inspectie precies inhoudt.
Is een beknopte inspectie mogelijk als er gecertificeerde aanleg en onderhoud is gepleegd?
Bij de inspectie kunnen rapporten en certificaten die betrekking hebben op de brandbeveiligingsinstallatie worden gebruikt, zodat de inspectie beknopter kan worden uitgevoerd.
Certificaten van levering of onderhoud, die zijn afgegeven onder verantwoordelijkheid van een geaccrediteerde certificatie-instelling, leiden dus tot een beknoptere inspectie van de installatie waarop het certificaat betrekking heeft.
Waar vind ik een overzicht van installateurs die onder certificaat werken bij mij uit de buurt?
Bedrijven die alle deskundigheid in huis hebben om te voldoen aan de eisen in de certificatieschema’s voor brandbeveiliging, staan op veiligondernemenbeginthier.nl/vakman. Alle installateurs en beveiligingsbedrijven die op deze site zijn verzameld, tonen met certificatie aan dat zij kwaliteit en de veiligheid van hun klanten vooropstellen.
Hoe krijg ik brandbeveiliging die past bij mijn situatie?
Effectieve brandbeveiliging bestaat uit de inrichting van een gebouw, installaties en organisatie die passen bij het gebruik en de risico’s. Zo moet bijvoorbeeld een kinderopvang andere maatregelen nemen dan een opslag van gevaarlijke stoffen. Het is daarom belangrijk dat u een uitgangspuntendocument brandbeveiliging met keurmerk op laat stellen. Dit uitgangspuntendocument vormt de basis voor het ontwerp van effectieve brandbeveiliging. Als het ontwerp goed is, hoeven fouten later niet meer te worden hersteld. Het ontwerp aanpassen is tenslotte goedkoper dan het gebouw of de installatie aanpassen. Het doel van het uitgangspuntendocument is afspraken over brandbeveiliging duidelijk vast te leggen tussen de gebruiker, bevoegd gezag en verzekeraars.
Laat een uitgangspuntendocument brandbeveiliging altijd opstellen door een vakman. Dan weet u zeker dat het uitgangspuntendocument voldoet aan de vereiste kwaliteit en dat voorkomt achteraf veel kosten.